2. Historiaa

Tcl-kielen (Tool Command Language) kehittäjä John K. Ousterhout toimi 14 vuotta professorina Kalifornian Yliopistossa Berkleyssä. Hän aloitti kielen kehityksen keväällä 1988. Kipinän ki elen kehittämiseen hän sai monien sovellusten hajanaisista ja puutteellisista ohjelmointikielistä [COR98W].

Tcl on kehitetty C-kielen pohjalta ja alunperin kielen tarkoituksena olikin nopeuttaa ja helpottaa ohjelmointia C-kielellä. Kielen kehittyessä Ousterhout huomasi, että sovellusta rakennettaessa C-kieltä ei tarvinnut ohjelmoida lainkaan, vaan sovelluksia pystyi tekemään pelkästään käyttäen Tcl-kielisiä komentoja. Ousterhout keskittyi pelkästään kehittämään tätä uutta ohjelmointikieltä tavoitteenaan kehittää kieli, joka toimii kaikissa ympäristöissä ja on helppo ja nopea ohjelmoida. Kesään 1988 mennessä ensimmäinen versio Tcl:stä oli jo käytössä muutamassa yleisessä sovellusohjelmassa. Ensimmäinen julkinen Tcl:n versio julkistettiin vuonna 1989.

Tk (ToolKit) kehitettiin Tcl:n pohjalta tarkoituksena koota graafisen käyttöliittymän rakentamiseen tarkoitettu ohjelmapaketti. Tk:n toteuttaminen alkoi vuonna 1989 ja ensimmäinen versio julkistettiin kaksi vuotta my öhemmin.

Vuonna 1994 Ousterhout siirtyi Sun Microsystems Laboratoriesin palvelukseen ja keskittyi kehittämään pelkästään Tcl/Tk -kieliä. Kielen käyttäjiä tuli vuosi vuodelta enemmän ja varsi nkin Tcl/Tk -kielien siirrettävyys PC- ja Macintosh-ympäristöön kartutti edelleen kielen suosiota. Ousterhout ei tuntenut pystyvänsä kehittämään kieliä tarpeeksi Sun Microsystemsin alla, koska yhtiöll e halusi keskittää energiaansa enemmän yhteen kieleen, joka oli Java. Vuonna 1998 Ousterhout perusti oman yrityksen Scriptics Corporation, jonka tarkoituksena on tukea edelleen komentokielien, varsinkin Tcl/Tk:n kehitystä ja tunnettavu utta.

Sekä Tcl- että Tk-kielien versiot on numeroitu. Tcl- ja Tk-kielien versiot ovat kehittyneet käsi kädessä ja vuonna 1997 versionumerot yhdenmukaistettiin. John K. Ousterhoutin kirja [OUS96] perustuu Tcl-versioon 7.3 ja Tk-versioon 3.6. Taulukkoon 2.1 on kerätty tämän jälkeen ilmestyneet versiot.

 

Tcl

Tk

Ajankohta

Tärkeimmät parannukset edelliseen versioon

Tcl 7.4

Tk 4.0

Kesäkuu 1995

- Yleinen image-optio kuvien käsittelyyn.

- Send-, focus- ja bind-mekanismeihin parannuksia.

Tcl 7.5

Tk 4.1

Huhtikuu 1996

- Yhteensopivuus PC- ja Macintosh-koneisiin.

- Hajautettujen kirjastojen käsittelyyn parannuksia.

- Tk:ssa uusi grid-geometriamanageri.

Tcl 7.6

Tk 4.2

Lokakuu 1996

- Tiedoston käsittelyihin uusia operaatioita.

- Cut-, Copy- ja Paste-komentojen lisäys.

Tcl 8.0

Tk 8.0

Elokuu 1997

- Binäärinen I/O-järjestelmä.

- Satunnaislukugeneraattori.

- Safe-Tcl -järjestelmä.

- Http-yhteneväisyys.

- Tk:ssa ohjainten uusi ulkonäkö Macintosh- ja PC-ympäristöihin.

- Uusi valikkojen käsittely ja kirjasintyylimekanismi.

Tcl 8.1

Tk 8.1

Helmikuu 1998

- Kansainvälinen kirjaimisto.

- Multi-thread safe.

- Tk:ssa uudistettu configuration-optio.

Taulukko 2.1. Tcl / Tk -kielien versiot.

 

 


previous gif next gif


Luk-tutkielma: Tcl/Tk -opiksi ja iloksi.